Blender ręczny. Jak z jego pomocą przygotować pyszną i kremową zupę?
Opublikowano 5 maja 2025 14:46

Dlaczego blender ręczny jest tak przydatny w kuchni?
Blender ręczny od kielichowego odróżnia fakt, że ten pierwszy nie jest zintegrowany z żadnym naczyniem. Jest to pionowe, przenośne urządzenie, które możesz umieścić w dowolnym garnku, misce czy innym naczyniu i miksować produkty w jego wnętrzu.
Plusem sprzętu są niewielkie rozmiary – w każdej kuchni znajdzie się miejsce na taki blender. Dodatkowo nie jest to sprzęt wyłącznie do zup. Jeżeli wybierzesz nowoczesny model z różnymi końcówkami, z łatwością ubijesz z jego pomocą białka, wymieszasz masę na naleśniki, przygotujesz pasty, hummusy, sosy i mnóstwo innych dań.
Jak przygotować pyszną, kremową zupę krok po kroku
Najpierw należy dobrze przygotować wsad, czyli wybrane warzywa. Te twarde, jak np. kalafior, ziemniaki czy buraki, najpierw musisz ugotować do miękkości, najlepiej w aromatycznym bulionie, nie w samej wodzie. Pomidory czy ogórki możesz włożyć surowe, przygotujesz w ten sposób gazpacho, czyli zupę-krem na zimno.
Blendowane produkty nie powinny być wrzące, choć mogą być nieco ciepłe. Te bardzo gorące powodują często bowiem tępienie się ostrzy, co skraca żywotność blendera.
Po wstępnym zblendowaniu warzyw możesz dodać np. śmietankę, mleko, czy serki dla aksamitnej konsystencji. Wkładaj blender pulsacyjnie, regularnie mieszając zawartość garnka, który możesz także przechylić dla pewności, że zmielił się każdy większy kawałek produktów.
Pamiętaj, że możesz do takiego kremu dodać przyprawy w całości, np. ziarna kolendry, całe ząbki czosnku czy inne tego typu dodatki – blender swobodnie sobie z nimi poradzi, więc odchodzi Ci nieco pracy z osobnym przygotowywaniem mieszanki przypraw, np. w moździerzu.
O czym pamiętać, aby blender służył długo?
Blenderem dobrze jest pracować w krótkich seriach – lepiej pulsacyjnie miksować zupę dając sprzętowi odpocząć, niż jednostajnie przytrzymywać stopę blendera w jednym miejscu jednocześnie mieląc na najwyższym trybie pracy.
Dodatkowo trzeba pamiętać o szybkim i dokładnym wyczyszczeniu elementu miksującego tuż po zakończeniu gotowania, aby nie dopuścić do zbierania się resztek jedzenia w zagłębieniach.
Nie blenduj rzeczy na sucho, a dodatkowo przeczytaj instrukcję producenta dotyczącą ograniczeń i możliwości danego sprzętu – niektóre, o większej mocy, są w stanie mielić twardsze rzeczy i musisz uwzględnić to w swoich przepisach na zupy.
Pamiętaj także, aby nigdy nie myć blendera podłączonego do prądu – może wydawać się to banalne, ale naprawdę trzeba zwrócić uwagę na to, czy odłączasz sprzęt od kontaktu przed myciem końcówki.
Na koniec – jakość. Wybieraj dobry, sprawdzony sprzęt, aby mieć pewność, że przetrwa próbę czasu i długo pozwoli Ci szykować pyszne zupy!
Tematy
artykuł sponsorowany