Innowacyjne leki dla pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego i chorobą Leśniowskiego-Crohna, mikroskopowe zapalenie jelita grubego oraz radzenie sobie z trudnymi emocjami w chorobie – to tylko część tematów otwartych wykładów lekarzy i psycholożki, jakich będzie można wysłuchać w...
Dwa kilogramy aktywnych mikroorganizmów w jelitach to prawie sto bilionów komórek decydujących o zdrowiu i stanie umysłu. Ten niewyobrażalnie skomplikowany ekosystem na co dzień przesądza o samopoczuciu, kondycji i odporności.
Jak to się dzieje, że to co jemy, wpływa na to, jakie mamy samopoczucie, czy nam się chce żyć czy nie bardzo, jak działa nasza pamięć, myślenie, jak reagujemy na emocje swoje i innych?
- O tym jak wygląda dojelitowe żywienie opowiedział Medexpressowi pacjent Adrian Witczak.
Czy to na pewno nie boli? Czy to na całe życie? Czy moje dziecko już nigdy nie będzie mogło zjeść normalnego posiłku? Czy będę mógł z tym pracować? To jedne z najczęstszych obaw, wyrażanych przez pacjentów i ich najbliższych przed podjęciem decyzji o rozpoczęciu żywienia dojelitowego (...
Zbyt intensywne i trwające ponad dwie godziny dziennie ćwiczenia fizyczne mogą niekorzystnie wpływać na przewód pokarmowy i powodować dolegliwości z jego strony. Efekt ten nasila się, jeśli wysiłek wykonywany jest przy upalnej pogodzie – ostrzegają australijscy naukowcy.
Po co nam mikroby w jelitach? Dlaczego o nie dbać? Co się dzieje, gdy ich zabraknie? Rozmowa z Pawłem Grzesiowskim, kierownikiem Ośrodka Badania i Przeszczepiania Mikrobioty Jelitowej w Centrum Zapobiegawczej i Rehabilitacji w Warszawie.
O leczeniu i perspektywach pacjentów cierpiących na zespół krótkiego jelita w rozmowie z Iwoną Schymallą mówi dr hab. n. med. Stanisław Kłęk, prezes zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu.
© 2023 Medexpress. Wszystkie prawa zastrzeżone