Wydaje się, że wszyscy już wiedzą, iż nadmierne spożycie mięsa ma niekorzystny wpływ na zdrowie. Mimo to jego konsumpcja na całym świecie wciąż rośnie. Na podstawie wielu międzynarodowych badań widać, że na niezbędną dla zdrowia i klimatu zmianę nawyków żywieniowych trzeba jeszcze poczekać.
Czy mięso jest zdrowe? Odpowiedź na to pytanie zależy od tego, o jakim mięsie mowa. Niektóre jego rodzaje nadają się do codziennego spożywania, a inne lepiej ograniczyć nawet do jednego posiłku w ciągu kilku tygodni!
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (ang. Nonalcoholic Fatty Liver Diseases - NAFLD) jest jedną z bardzo częstych chorób niezakaźnych na całym świecie i dotyczy 25–30% światowej populacji[1] [2]. Rekomendowaną terapią pacjentów z NAFLD jest utrata masy ciała o 5-10%, a zmiana składu...
Jakimi składnikami odżywczymi charakteryzuje się mięso indycze? Jakie korzyści mogą płynąć z jego spożycia w diecie dzieci, osób dorosłych i seniorów?
Europejska Agencja Leków (EMA) przeanalizowała trendy sprzedaży środków przeciwbakteryjnych dla zwierząt gospodarskich w poszczególnych krajach Europy w latach 2010–2017. Wnioski?
Stosowanie tzw. diety fleksitariańskiej, czyli okazjonalnego urozmaicania diety wegetariańskiej potrawami mięsnymi, przynosi wymierne korzyści zdrowotne – przekonują naukowcy.
Za najzdrowszą dietę uznaje się dietę śródziemnomorską bogatą w warzywa, owoce, ryby i zdrowe tłuszcze takie jak oliwa z oliwek. Mięsa właściwie w niej nie ma. Jak to się ma do chorób układu krążenia?
Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda potwierdzili szkodliwość spożywania czerwonego mięsa. Jego konsumpcja wiąże się ze zwiększeniem ryzyka przedwczesnego zgonu.
© 2023 Medexpress. Wszystkie prawa zastrzeżone