Wydaje się, że wszyscy już wiedzą, iż nadmierne spożycie mięsa ma niekorzystny wpływ na zdrowie. Mimo to jego konsumpcja na całym świecie wciąż rośnie. Na podstawie wielu międzynarodowych badań widać, że na niezbędną dla zdrowia i klimatu zmianę nawyków żywieniowych trzeba jeszcze poczekać.
Coraz więcej osób rezygnuje z mięsa. Jeśli decyzja o przejściu na wegetarianizm dotyczy całej rodziny, w której są małe dzieci, to należy się do tego dobrze przygotować i regularnie monitorować efekty.
Do grona superfoods dołączyły rośliny rosnące dziko. Pokrzywa, mniszek lekarski, koniczyna i inne chwasty mają moc i smak. Możemy przygotować z nich zupę, sałatkę, miód, a nawet… lody.
Jak jest łatwiej w relacji z lekarzem? Kiedy jesteśmy akceptowani? Kiedy możemy czerpać radość z tego, że dzielimy się – w zaufaniu – wszystkim tym, co w nas głęboko siedzi? Każdą emocją, potrzebą, myślą? Miałam nadzieję, że niepotrzebnie pytam.
Stronienie od potraw mięsnych w czasie ciąży może zwiększać ryzyko uzależnienia od substancji odurzających u dzieci, kiedy osiągną wiek dojrzewania – sugerują naukowcy.
Stosowanie tzw. diety fleksitariańskiej, czyli okazjonalnego urozmaicania diety wegetariańskiej potrawami mięsnymi, przynosi wymierne korzyści zdrowotne – przekonują naukowcy.
Amerykańska Akademia Żywienia i Dietetyki (AND) uznała diety wegetariańską i wegańską za bezpieczne dla ludzi w każdym wieku, w tym dla dzieci, kobiet w ciąży, seniorów i sportowców. Jest jednak małe "ale"...
Naukowcy z Cornell University sugerują, że brak mięsa w diecie może przyczyniać się do powstawania mutacji, w wyniku których w kolejnych pokoleniach zwiększa się ryzyko chorób układu krążenia i nowotworów.
Czy już niebawem każdy z nas będzie musiał przejść na wegetarianizm? Czy GMO to przyszłość? I dlaczego konieczna staje się współpraca rolnictwa z nauką i medycyną?
© 2023 Medexpress. Wszystkie prawa zastrzeżone