Subskrybuj
Logo małe
Wyszukiwanie

Uwaga na ryby zakażone nicieniami

MedExpress Team

Tomasz Kobosz

Opublikowano 25 sierpnia 2017 14:09

Uwaga na ryby zakażone nicieniami  - Obrazek nagłówka
Thinkstock/GettyImages
Czym grozi ich spożycie?

Co trzecia sprzedawana w hiszpańskich sklepach ryba jest nosicielem groźnego dla ludzi pasożytów z rodzaju Anisakis. Wśród ryb złowionych w Zatoce Biskajskiej zakażonych może być aż 50 procent. Lepiej jest w Morzu Śródziemnym – tam nosicielami nicieni Anisakis jest około 6 proc. ryb.

Przypadki anisakiozywśród Europejczyków najczęściej notowane są w Hiszpanii. Zwykle źródłem pasożyta jest sushi lub inne potrawy zawierające Anchois. Bezpieczne nie są także ryby wędzone, jeśli temperatura obróbki termicznej nie osiągnęła 60ºC, koniecznych do uśmiercenia larw nicieni – ostrzega organizacja konsumencka OCU.

Za wzrost odsetka ryb zakażonych tym pasożytem odpowiada, przynajmniej po części, coraz powszechniejsza praktyka patroszenia złowionych ryb już w przetwórniach na statkach i wyrzucania ich wnętrzności za burtę. Żywią się nimi inne ryby, w efekcie czego nicienie rozprzestrzeniają się w bardzo szybkim tempie.

Objawy anisakiozy mogą pojawić się w czasie od godziny do… 2 tygodni od spożycia potrawy zawierającej żywe larwy. Najczęściej są to nudności, wymioty i ból brzucha. Rzadziej – uporczywe zatwardzenia oraz symptomy przypominające zapalenie wyrostka robaczkowego. Ze względu na zdolność tych pasożytów do penetracji błony śluzowej przewodu pokarmowego człowieka, może też dojść do uszkodzenia ściany żołądka i jelita, co może stanowić zagrożenie życia.

Larwy rzadko osiągają dorosłość wewnątrz ludzkiego przewodu pokarmowego. Najczęściej giną w ciągu kilku tygodni. Jednak nawet martwe, zanim zostaną wydalone, mogą stymulować reakcję zapalną lub alergiczną (pokrzywka, obrzęk naczynioruchowy, atak astmy, kontaktowe zapalenie skóry a nawet wstrząs anafilaktyczny).

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków zaleca, aby wszystkie ryby i owoce morza przeznaczone do spożycia na surowo, były wcześniej zamrażane na 7 dni w zwykłym zamrażalniku lub na 15 godzin w temperaturze -35ºC.

Źródło: OutbreakNewsToday

Podobne artykuły

86498561
Przegląd prasy

Mamy Narodowy Program Wyparcia

16 lipca 2021
iStock-884039656
„Smak Zdrowia”

Wszy – pasożyty na gapę

9 grudnia 2018
ThinkstockPhotos-499096345

Plastikowy smog

25 stycznia 2017

Szukaj nowych pracowników

Dodaj ogłoszenie już za 4 zł dziennie*.

* 4 zł netto dziennie. Minimalny okres ekspozycji ogłoszenia to 30 dni.

Zobacz także