Okres jesienno‑zimowy w naszej szerokości geograficznej wiąże się ze wzrostem zachorowań — nie tylko przeziębień i grypy, ale także innych zakażeń (np. rotawirusowych). Przyczyn zachorowań jest wiele począwszy od zmian warunków środowiskowych po przez zmiany w aktywności fizycznej i diecie, a...
- Okres po powrocie z urlopu jest kluczowym momentem, w którym można albo odbudować pozytywne nawyki, albo całkowicie je utracić. Główną przeszkodą jest często psychologia, a nie fizjologia. Dlatego narracja musi odejść od „naprawiania szkód” na rzecz „łagodnego powrotu do wspierającej rutyny” –...
Urlop to czas regeneracji, odpoczynku i czerpania radości z życia, a jedzenie jest jego nieodłączną i niezwykle przyjemną częścią. Niestety, dla wielu osób perspektywa wakacyjnego wyjazdu wiąże się z lękiem przed utratą kontroli nad dietą i zaprzepaszczeniem dotychczasowych wysiłków. To pułapka...
Nowe badanie opublikowane w czasopiśmie Thorax sugeruje, że jedzenie wysoko przetworzonych produktów spożywczych (UPF – ultra-processed foods) może być związane ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka płuca – zarówno niedrobnokomórkowego (NSCLC), jak i drobnokomórkowego (SCLC).
Zaburzenia nastroju, problemy ze snem, osłabiona pamięć czy impulsywność to niektóre z objawów, z którymi łączona jest nadmierna konsumpcja produktów zawierających sztuczne dodatki, rafinowane cukry i tłuszcze. - W dobie łatwego dostępu do szybkich posiłków i przekąsek typu instant coraz więcej...
Kiedy temperatura spada szukamy dodającej energii słodyczy. Intuicyjnie wybieramy żywność sycącą, rozgrzewającą i kaloryczną. Jeśli chodzi o owoce, to potrzeby te najlepiej zaspokajają banany.
O roli edukacji żywieniowej, lekcjach o zdrowiu i tego, jakie błędy żywieniowe popełniają Polacy, a także gdzie można bezpłatnie skorzystać z pomocy dietetyka czy specjalisty do spraw aktywności fizycznej mówi Paula Nagel, dietetyk z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, NIZP PZH-PIB.
Właśnie rusza nowy program profilaktyczny „Moje Zdrowie - bilans zdrowia osoby dorosłej”. Zastępuje dotychczasową „Profilaktykę 40+”, ale – jak podkreśla dr Michał Sutkowski – różni się od niej zasadniczo. Nie chodzi już tylko o wykonanie badań, lecz o realną troskę o zdrowie pacjenta: analizę...
Symbolem odrodzenia i podstawą kulinarną Świąt Wielkanocnych są jaja. Watro pamiętać, że jaja są wartościowym produktem i nie powinno ich zabraknąć również w codziennej diecie. Szerokie zastosowanie jaj wynika z ich dużej wartości odżywczej, pożądanych cech sensorycznych, ale również ze względu...
Małżeństwo może wpływać na zdrowie, ale czy także na masę ciała? Najnowsze badania Narodowego Instytutu Kardiologii pokazują, że żonaci mężczyźni są ponad trzykrotnie bardziej narażeni na nadwagę i otyłość niż single. Co więcej, u kobiet nie stwierdzono podobnej zależności. Jakie mogą być tego...
Afrodyzjaki to substancje pochodzenia naturalnego, które mogą korzystnie wpływać na funkcje seksualne, wspierając libido, płodność oraz zdrowie układu rozrodczego. W ostatnich latach nauka skoncentrowała się na identyfikacji mechanizmów biochemicznych i farmakologicznych tych substancji,...
Wszyscy znamy maksymę „ruch to zdrowie”, która od lat powtarzana jest w środowiskach medycznych, szkołach, a nawet w mediach. Aktywność fizyczna rzeczywiście jest jednym z najważniejszych filarów zdrowego stylu życia – wspiera funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, wzmacnia mięśnie, poprawia...
Niska jakość wysoko przetworzonej żywności oraz diety ubogie w substancje odżywcze sprawiają, że niedobory witamin, minerałów i mikroelementów są powszechnym problemem w krajach wysoko rozwiniętych. Choć zazwyczaj nie prowadzi to do poważnych problemów zdrowotnych, niedobory mogą wywierać...
Eksperci Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH-PIB opracowali nowe narzędzie dla pracowników opieki zdrowotnej, oferujące bezpłatny dostęp do materiałów edukacyjnych przydatnych podczas wizyty lekarskiej.„O diecie w gabinecie – Wsparcie dietetyczne Twojego pacjenta” to strona internetowa...
Nieregularne posiłki i nadmiar produktów przemysłowo przetworzonych w diecie – to w opinii dr Joanny Pieczyńskiej z Katedry i Zakładu Dietetyki i Bromatologii Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu największe błędy żywieniowe młodego pokolenia Polaków. Obchodzony 8 listopada Europejski Dzień...
Nadchodzi fala upałów! Spożywaj dużo warzyw i owoców, pij wodę i napoje izotoniczne, unikaj alkoholu i słodkich napojów. Pamiętaj, że właściwa dieta i nawodnienie to klucz do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia w gorące dni. Jak zadbać o swój organizm i na co uważać w wyjątkowo gorące dni...
Większość Polaków widzi potrzebę zmiany nawyków żywieniowych z uwagi na zmianę klimatu - wynika z raportu „Talerz Polaka - Nawyki żywieniowe polskiego społeczeństwa”.
Jedzenie w wyznaczonych porach dnia lub tygodnia, czyli post przerywany, cieszy się dużą popularnością. Najnowsze badania wywracają do góry nogami zaufanie co do jego dobroczynnego wpływu na zdrowie.
Tłusty Czwartek to dzień pączków i chrustu. To święto, które może wydawać się wyzwaniem dla osób dbających o zdrowie. Dietetyczka dr Małgorzata Słoma-Krześlak z Katedry Dietetyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, radzi jak jeść pączki z głową i dlaczego warto tego dnia z uśmiechem porzucić dietę?
Z wiekiem zwiększenie masy ciała, w tym zawartości tkanki tłuszczowej, przy jednoczesnym zmniejszeniu masy i siły mięśni jest naturalnym zjawiskiem. Powszechny brak troski o zachowanie prawidłowej wagi po 60 roku życia niepokoi, ponieważ jest zjawiskiem niekorzystnym dla zdrowia i jakości życia....
© 2023 Medexpress. Wszystkie prawa zastrzeżone