Zmęczenie, brak motywacji do działania, problemy z koncentracją i ogólny spadek nastroju to dla wielu znak, że jesień zdążyła już rozgościć się na dobre. Dni stają się krótsze, a pogoda za oknem nie zachęca do spacerów na świeżym powietrzu. Warto wówczas sięgnąć po naturalne sposoby, które pomogą...
Rada Ministrów przyjęła rozporządzenie w sprawie połączenia Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny w Warszawie oraz Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. dr. med. Aleksandra Szczygła, przedłożone przez ministra zdrowia.
Projekt rozporządzenia trafił konsultacji.
W Dz.U. MZ opublikowano zarządzenie w sprawie powołania Komisji mającej na celu opracowanie warunków połączenia Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny w Warszawie oraz Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła w Warszawie.
W Dz.U.MZ. opublikowano zarządzenie z dnia 5 kwietnia 2019 r. w sprawie powołania Zespołu roboczego do przeprowadzenia postępowania przygotowawczego mającego na celu dokonanie oceny potrzeby oraz warunków połączenia Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. dr. med. Aleksandra Szczygła w Warszawie...
II dzień Narodowego Kongresu Żywieniowego 26 stycznia to okazja, by dowiedzieć się więcej na temat otyłości i nadwagi u dzieci i młodzieży, jak planować żywienie swojego dziecka, by zapobiegać zaburzeniom odżywiania i dlaczego tak ważny jest ruch.
Odsetek Polaków zmagających się z nadwagą i otyłością stale wzrasta, także w grupie najmłodszych. Z okazji Światowego Dnia Walki z Otyłością Instytut Żywności i Żywienia apeluje o podjęcie efektywnych programów profilaktyki i leczenia otyłości oraz zapowiada program IV Narodowego Kongresu...
Instytut Żywności i Żywienia upublicznił pierwszą część elektronicznej bazy izomerów trans w środkach spożywczych.
W latach 50-tych przeciętna długość życia wynosiła 47 lat. Dziś – już 65, z perspektywą wzrostu do 75 lat ok. roku 2050. Od roku 1950 liczba osób w wieku 60+ wzrosła na Ziemi z 200 do 500 mln, z wizją dalszego postępu do 1,2 mld w roku 2025.
Eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia zachęcają, żeby owoce i warzywa stanowiły połowę dziennego jadłospisu i prezentują nowe badania.
Jak powinna wyglądać profilaktyka cukrzycy w podstawowej opiece zdrowotnej? Na ten temat z Aleksandrą Cichocką z Instytutu Żywności i Żywienia rozmawia Alicja Dusza.
© 2023 Medexpress. Wszystkie prawa zastrzeżone