Tłuste mleko – chudsze dziecko?

Tomasz Kobosz

Opublikowano 07 stycznia 2020, 10:28

Fot. Getty Images/iStockphoto
Tomasz Kobosz

Opublikowano 07 stycznia 2020, 10:28

Kanadyjscy badacze przeanalizowali korelację pomiędzy spożyciem tłuszczu z mleka krowiego a otyłością u dzieci i młodzieży. Do analizy wykorzystano dane z 28 badań (w tym 8 prospektywnych) obejmujących łącznie 20897 zdrowych dzieci w wieku od 1. do 18. roku życia.

Okazało się, że większe spożycie tłuszczu z mleka krowiego korelowało z niższym BMI w 18 badaniach. U dzieci, które piły mleko pełne (3,25% tłuszczu) uśredniony iloraz szans (OR) na nadwagę lub otyłość wynosił 0,60 w porównaniu do tych, które piły mleko o obniżonej zawartości tłuszczu (0,1–2%).

Czy stosowanie międzynarodowych wytycznych, które zalecają podawanie dzieciom mleka o obniżonej zawartości tłuszczu, może więc nie przekładać się na redukcję ryzyka otyłości? Autorzy badania zastrzegają, że na tym etapie nie ma dowodów na przyczynowo-skutkowy charakter zaobserwowanej korelacji. Aby takowy wykazać potrzebne byłoby przeprowadzenie prospektywnych badań kohortowych obejmujących duże i różnorodne populacje, prowadzonych przez wiele lat.

Źródło: The American Journal of Clinical Nutrition, nqz276, https://doi.org/10.1093/ajcn/nqz276

Pobierz ten artykuł w formacie .pdf

Tematy

otyłość / nabiał / żywienie dzieci / mleko
PN WT ŚR CZ PT SO ND
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31