Subskrybuj
Logo małe
Wyszukiwanie
banner

Czy warto jeść brukselkę, cukinię czy dynię?

MedExpress Team

Łukasz Tokarski

Opublikowano 11 września 2014 10:52

Czy warto jeść brukselkę, cukinię czy dynię? - Obrazek nagłówka
Jesienią postaw na sezonowe warzywa. Dlaczego warto jeść dynię, cukinię i np. bakłażana? Bo to prawdziwa bomba witaminowa.

Jesienią postaw na sezonowe warzywa. Dlaczego warto jeść dynię, cukinię i np. bakłażana? Bo to prawdziwa bomba witaminowa.

Dynia jest źródłem witaminy A, B, C, E, B1, B2, PP oraz potasu, żelaza, magnezu i wapnia. Zawiera dużo błonnika. A jedzenie jej pestek pomaga w zwalczaniu pasożytów układu pokarmowego. Dodatkowo pestki zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminę B i C.

Substancje zawarte w patisonach pomagają w walce z nadciśnieniem.

Bakłażan zawiera witaminy: A, C oraz potas, żelazo czy wapń. Zalecany jest osobom, które mają problemy z sercem i miażdżycą. Poza tym bakłażan jest również afrodyzjakiem. 

Brukselka zawiera karoten, wapń, magnez, potas, fosfor oraz witaminy: z grupy B i K. Poza tym jest mało kaloryczna.

Cukinia zawiera potas, żelazo, magnez oraz witaminy: A, C, K, PP, B1 oraz beta karoten.

Nasiona kabaczka mogą być użyte jako lek na chorobę lokomocyjną. Sam kabaczek wzmacnia pracę jelit.

Źródło: xnews

Przeczytaj również: Dlaczego warto jeść grzyby?

Szukaj nowych pracowników

Dodaj ogłoszenie już za 4 zł dziennie*.

* 4 zł netto dziennie. Minimalny okres ekspozycji ogłoszenia to 30 dni.

Zobacz także