Subskrybuj
Logo małe
Wyszukiwanie

Nie takie żółtko straszne

MedExpress Team

Tomasz Kobosz

Opublikowano 19 lutego 2016 13:25

Nie takie żółtko straszne - Obrazek nagłówka
Fot. Thinkstock / Getty Images
Fińscy naukowcy sugerują, że jedzenie produktów bogatych w cholesterol wcale nie przekłada się na większe ryzyko chorób serca.

Autorzy badania, którego wyniki opublikowało czasopismo „American Journal of Clinical Nutrition”, przeanalizowali dane dotyczące sposobu odżywiania się oraz zdrowia ponad 1000 mężczyzn w wieku 42-60 lat. Jedna trzecia z nich była nosicielami wariantu genu ApoE4-a, który powiązany jest ze wzrostem ryzyka zarówno schorzeń układu krążenia, jak i choroby Alzheimera.

Obserwacja trwała ok. 21 lat. W tym czasie u 230 mężczyzn rozwinęła się choroba wieńcowa. Średnie spożycie cholesterolu wśród uczestników badania wynosiło 2,8 g na tydzień, z czego około jednej czwartej pochodziła z jajek (oznacza to, że badani mężczyźni zjadali średnio 4 jajka tygodniowo).

W analizowanej grupie mężczyzn nie znaleziono żadnego związku pomiędzy ryzykiem zachorowania na serce a liczbą zjadanych jajek oraz łączną ilością wprowadzanego do organizmu z pożywieniem cholesterolu. Brak takiego związku dotyczył zarówno nosicieli wariantu genu ApoE4-a, jak i osób go pozbawionych. Brak wpływu podaży cholesterolu na ryzyko choroby serca wykazywano niezależnie od wieku, wykształcenia, BMI, obecności cukrzycy i nadciśnienia tętniczego badanych mężczyzn.

- Spożywanie w rozsądnych ilościach produktów bogatych w cholesterol wydaje się nie zwiększać zagrożenia chorobami serca nawet u osób obarczonych znanymi czynnikami ryzyka ich wystąpienia – konkluduje prof. Jyrki Viranen z University of Eastern Finland.

Źródło: Science World Report

Podobne artykuły

Dr n. med. Marek Derkacz
Dr n. med. Marek Derkacz, MBA

Dobry jak cholesterol

10 sierpnia 2023
Projekt-bez-tytulu-5
11 maja 2022
iStock-1157804675
15 kwietnia 2022

Zobacz także