Subskrybuj
Logo małe
Wyszukiwanie
banner

Wakacje: Uważajcie na zakażenia pokarmowe w sezonie letnim

MedExpress Team

medexpress.pl

Opublikowano 21 czerwca 2024 09:37

Wakacje: Uważajcie na zakażenia pokarmowe w sezonie letnim - Obrazek nagłówka
Fot. Thinkstock/Getty Images
W miesiącach letnich wzrasta liczba zakażeń i zatruć pokarmowych. Wiąże się to z łatwiejszym psuciem żywności w gorące dni, jak też funkcjonowaniem sezonowych punktów „małej gastronomii”. Nadzór nad nimi to jedno z podstawowych zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Zakażenia pokarmowe bardzo często towarzyszą też podróżom zagranicznym, zwłaszcza tym  do krajów o niższych standardach higieniczno-sanitarnych.

W sezonie letnim najczęściej zdarzają się przypadki zatruć i zakażeń pokarmowych wywołanych bakteriami z rodzaju Salmonella, E. coli czy wirusami (np.norowirusy, WZW A).

Ryzyko zarażenia i objawy

Możesz zarazić się, jeśli będziesz mieć bezpośredni kontakt z osobą chorą, spożyjesz zanieczyszczoną przez chorego żywność/wodę lub będziesz mieć kontakt z przedmiotami użytku codziennego również zanieczyszczonymi przez osobę zakażoną.

Zakażeniu pokarmowemu towarzyszą objawy w postaci najczęściej kilkudniowych dolegliwości żołądkowo-jelitowych:

  • bóle brzucha,
  • gorączka,
  • biegunka,
  • nudności,
  • wymioty,
  • brak apetytu,
  • osłabienie,
  • żółtaczka.

Zatrucie/zakażenie pokarmowe jest szczególnie niebezpieczne dla dzieci, osób starszych i osłabionych inną chorobą, gdyż może mieć ciężki przebieg lub powodować szybkie odwodnienie organizmu..

Objawy zakażenia rozwijają się od 2 godzin do 7 dni (przy WZW A nawet do 4 tygodni) po spożyciu skażonej żywności lub wody.

Praca w branży spożywczej

Jeżeli planujesz podjąć pracę w branży spożywczej, nawet tę krótkoterminową, lub jeśli wykonujesz już pracę na stanowiskach związanych m.in. z wytwarzaniem, pakowaniem, dystrybucją lub przechowywaniem nieopakowanej żywności, a także przygotowaniem i wydawaniem posiłków, myciem naczyń i pojemników przeznaczonych na żywność (osoby zatrudnione m.in. w: zakładach żywienia zbiorowego, zakładach hurtowych i detalicznych obrotu nieopakowaną żywnością, zakładach produkujących lub wprowadzających żywność do obrotu):

  • powinieneś posiadać aktualne orzeczenie lekarskie dla celów sanitarno-epidemiologicznych potwierdzające brak przeciwskazań do pracy z żywnością.
  • podejmując pracę z żywnością, oczekuj od pracodawcy przeszkolenia stanowiskowego obejmującego m.in. zasad dobrej praktyki higienicznej oraz dobrej praktyki produkcyjnej.
  • nie pracuj w kontakcie z żywnością, jeśli masz objawy chorobowe, w tym w szczególności mogące wskazywać na zakażenie pokarmowe. Zgłoś swój stan pracodawcy i udaj się do lekarza.
  • w przypadku wystąpienia niepokojących objawów chorobowych, staraj się mieć jak najmniejszy kontakt z innymi ludźmi, aby uniknąć dalszego rozprzestrzeniania się choroby.

Źródło: GIS

Podobne artykuły

iStock-1236202682

Co jeść w upały?

10 lipca 2024
panstwowa-inspekcja-sanitarna-pis-gis-logotyo-logo
5 czerwca 2024
160315856
27 września 2023

Szukaj nowych pracowników

Dodaj ogłoszenie już za 4 zł dziennie*.

* 4 zł netto dziennie. Minimalny okres ekspozycji ogłoszenia to 30 dni.

Zobacz także